fredag 19 mars 2010

Iranska revolutionen i SVT

Såg svt:s "Shahen av Iran" idag (länk nedan). Det är en dramatiserad och extremt förenklad, på gränsen till banal dokumentär. Om man aldrig hört talas om revolutionen i Iran kan den vara en bra första orientering, men där den försöker väcka känslor är det på helt galna ställen. Man ska tycka synd om kungabarnen när de inte längre tilltalas med sina titlar och man ska tycka synd om shahen när han fäller en tår på väg ombord på flygplanet som tar honom till exilen. Helt absurt med tanke på att han hade hela sitt folk emot sig. Nästan alla Iranier var emot hans absolutistiska styre. Inte bara de religiösa utan alla ville ha förändring. Vänstergrupper var bland de mest aktiva under revolutionen och de tyckte att till och med att alliansen med de religiösa var bättre än shahens förtryck. Förra året kom den fantastiska dokumentären "Drottningen och jag" av Nahid Person-Sarvestani, som ger en betydligt mycket bättre och personlig bild av det som hände. Trots förtycket i Iran av idag är det i stort sett ingen som vill ha tillbaka kungahuset. I hundra år har man längtat efter demokrati.

Det shahen gjorde var att vägra genomföra reformer och att avsäga sig makt ända in i slutet. Det gjorde motståndet allt mer radikalt. Hade han genomfört demokratiska reformer tidigare hade förmodligen inte Iran blivit vad det blivit. Då hade Iran med största sannolikhet varit en riktig demokrati idag och inte en skendemokrati styrd av religiösa fanatiker.





I samarbete med Filmtrailer.se


Just nu läser jag en bok som heter "The Iranian Constitutional Revolution 1906-1911". Den handlar om den första Iranska revolutionen för 100 år sedan. Det var en demokratisk revolution mot shahens och prästerskapets maktfulkomliga styre. Det var en revolution som lyckades få shahen att stiga ned och underkasta sig ett parlament -Majlis - som det kallades i Iran. Redan då, alltså innan vi hade riktig demokrati i Sverige, pågick en demokratisering i Iran. Problemet för Iran, och anledningen till att shahen återfick makten i Iran var Rysslands och Englands direkta inblandning. Lite förenklat så hotade den konstitutionella revolutionen stormakternas ekonomiska intressen i landet (det här var före oljans hade någon betydelse) så de stöttade shahen, militärt och ekonomiskt mot de som strävade efter demokrati. Demokratirörelsen krossades men det Iranska folket glömde inte.

I "Shahen av Iran" nämns i ett par meningar de utländska rådgivarna som Shahen omgav sig med som gav honom "illusionen av att väst föredrog honom före mullorna". Och länge hade han varit amerikanernas gunstling. De uppskattade att ha en stark västvänlig envåldshärskare som säkrade deras ekonomiska och strategiska intressen (Känns det igen. Den här gången också med oljans enorma betydelse) före osäkerheten i en demokrati. Irans historia har präglats av västerländsk inblandning. 1979 slog det tillbaka och nu får vi äta upp denna politik med ett fientligt Iran, styrt av galningar som snart har kärnvapen, och kan bara hoppas att massorna i Teheran denna gång lyckas i sin strävan efter demokrati.

Shahen av Iran: http://svtplay.se/t/103478/shahen_av_iran

Tyvärr har svt plays rättigheter till "Drottningen och jag" har gått ut men den går att köpa på DVD.

5 kommentarer:

  1. men va säger du? "Trots förtycket i Iran av idag är det i stort sett ingen som vill ha tillbaka kungahuset." Du måste ju skämta? I Iran idag vill I STORT SÄTT alla liberala invånare ha Vahid(shans son) som kung. Idag tvingas männsikor att vara religiösa, men om man har släkt och vänner där som jag vet man att majoriteten av människorna vill ha Vahid Pahlavi. Många kvinnor ser fortfarande upp till Farah Diba.

    SvaraRadera
  2. jag syftar på reza;)

    SvaraRadera
  3. Menar du verkligen att folket hellre vill ha tillbaka monarkin än att få demokrati. Det tror verkligen inte jag. Det Iranska folket har en lång historia av kamp för demokrati. Möjligtvis har kronprinsen stöd i kretsar som tidigare gynnades under shahen. Men eftersom det inte går att göra några opinionsundersökningar i Iran går naturligtvis inget att veta säkert.

    SvaraRadera
  4. Självklart vill man hellre ha tillbaka kungamakten än det som pågår nu. Även att man hellre vill ha demokrati så är i alla fall det tidigare kungadömet mycket bättre än dagens Iran.

    SvaraRadera
  5. Dagens Iran är förstört pga den islamska diktaturen! Iranier TVINGAS till och säga, tro och tänka som diktaturen säger om de inte gör de får de straff. Är det verkligen demokrati eller är det fascism? Min pappa vet vad han pratar om för han har kämpat för Irans rättigheter sedan den iranska revolutionen och han var en av dem! Media vet ingenting, bara full av bullshit! den som tycker att det är rätt att den islamska diktaturen ska hålla på så här borde fan tänka om - min pappa har sett och upplevt allt med sina egna ögon och detta är någonting som måste stoppas, ännu idag är det ingen skillnad.

    SvaraRadera